Eclac verwacht stijging buitenlandse investeringen Suriname

tabel_eclac_DetailfotoPARAMARIBO - Niettegenstaande de forse afname van directe buitenlandse investeringen (FDI) in Suriname in 2014, verwacht de Verenigde Naties dat dit de komende jaren fors zal stijgen. Een goed deel zal gaan in de agrarische sector meent Eclac, de economische commissie van de VN voor Latijns-Amerika en het Caribisch gebied.

Aangevoerd wordt dat privatiseringspogingen de afgelopen decennia bij twee vroegere landbouwbedrijven van de overheid te Brokopondo en Victoria zijn mislukt. Er zijn echter sterke aanwijzingen dat de Investment and Development Corporation Suriname (IDCS) binnen afzienbare tijd met een buitenlandse investeerder in zee zal gaan om de arealen van de twee bedrijven via jointventures weer in productie zal brengen.

Verder wordt er op gewezen dat de overname van het bananenbedrijf Stichting Behoud Bacovensector door het Belgische Univeg in 2014 is afgerond. Met deze overname was een investering van ongeveer USS 30 miljoen gemoeid. Eclac meldt in haar 2015 rapport over FDI in Latijns-Amerika en de Cariben, dat Suriname in 2014 slechts US$ 4 miljoen aan directe investeringen uit het buitenland heeft gekregen. In 2013 was dat nog US$ 138 miljoen. De start van de bouw van de Merian-goudmijn in 2014 wordt aangemerkt als een positieve ontwikkeling. Wanneer de productie in 2016 begint, zal een bedrag van ruim US$ 1 miljard in dit project zijn geïnvesteerd door Newmont Mining Corporation.

Bron: DWTonline
http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2015/06/23/eclac-verwacht-stijging-buitenlandse-investeringen-suriname/