Eerste export cassavemeel vandaag naar Barbados

425 (1)De cassavefabriek Innovative Agro-Processing Industries (IAP) NV heeft genodigden vrijdag kennis laten maken met verschillende cassaveproducten in het Perscentrum van het kabinet van de president. De cassave industrie is gereed voor de nationale én internationale markt, zeggen de initiatiefnemers van het IAP, Robert Power en Kamla Madho. De eerste verscheping van het cassavemeel, vindt vandaag naar Barbados plaats.

Minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) geeft aan dat er meer IAP's moeten komen. Hij merkt op dat ondanks de negatieve uitspraken, het bestaansrecht van het bedrijf is bewezen. “We gaan cassave telen en we gaan er zwaar tegenaan gaan”, zegt Algoe. Hij was een van de trainers samen met Madho en het IAP team. Er zijn 743 mensen getraind. Algoe geeft toe dat het niet altijd even goed ging, maar dat de initiatiefnemers het niet hebben opgegeven. De bewindsman deelt mee dat de productie zal worden verhoogd. De IAP is een parastataal bedrijf en valt onder het ministerie van LVV. “Cassave is goed voor de gezondheid en zal bijdragen aan het verhogen van het gezondheidsniveau van de mens, want je eet wat je produceert en je produceert wat je eet”, meent Algoe.

“Dit is een belangrijk gebeuren binnen de agrarische sector”, zegt Winston Lackin, minister van Buitenlandse Zaken (BUZA). Hij feliciteert de initiatiefnemers en eenieder die heeft bijgedragen aan het tot stand brengen van dit project. Hij zegt dat het nieuwe producten zijn met een nieuwe productielijn die mogelijkheden voor Suriname creëert. Het is een duurzame sector met exportmogelijkheden, zegt Lackin.

Miscommunicatie
Na de training zijn sommige boeren op zichzelf gaan planten. Algoe geeft aan dat deze boeren geen contract met IAP hadden gesloten. Er is ook niet volgens protocol geteeld en er was ook sprake van verkeerde selectie van cassave. Dit had volgens hem schade toegebracht aan IAP en het ministerie van LVV. Het probleem is intussen opgelost, geeft Algoe aan. De lokale opkopers hadden de cassave opgekocht.

Barbados is de afnemer waarmee IAP in zee gaat. Het gaat om 10.000 kg cassavemeel, met een geschatte waarde van US$ 40.000. Zij zegt dat de vraag heel groot is. Ook op Trinidad & Tobago, Jamaica, Curaçao en Aruba is er een vraag bij de horecasector. Madho geeft aan dat nu het vooronderzoek plaatsvindt op deze eilanden. De commerciële producten op de markt zijn o.a. cassavemeel-tarwe mix, cassavezetmeel, geraspte cassave, kasripo, cassavefriet en telo. Deze producten zijn vrij van gluten. Het lokale partnerbedrijf is Meelmaatschappij De Molen. De aanwezigen mochten de verschillende gerechten proeven die met cassave, als hoofdproduct, zijn vervaardigd.

Johanna Douglas

Bron: Starnieuws
- http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/28823