Grassalco verdubbelt productie steenslag

GrassalcoDe jaarproductie van steenslag bij Grassalco is het afgelopen jaar met 100 procent verhoogd naar 165.000 kubieke meter. Toch is de directie niet tevreden. Doel is de productie dit jaar naar 300.000 kubieke meter te tillen.

"Wij hebben eind vorig jaar een dubbel shiftsysteem ingevoerd om meer uit onze productiecapaciteit te halen (met de crusher/breker) op Brokopondo", zegt algemeen-directeur Sergio Akiemboto tegen de Ware Tijd.

"De Surinaamse markt is nagenoeg verzadigd. Wij mikken op export, beginnende met buurland Guyana", legt hij uit over het doel om steenslag op grote schaal te exporteren."In Guyana hebben ze ook steenslag, maar door onvoldoende infrastructurele voorzieningen kost het veel meer om de grondstof uit hun achterland te halen. Importeren uit Suriname komt goedkoper uit", legt de Grassalco-directeur uit over de bevindingen na de proefzending van vorig jaar.

Akiemboto zegt dat alleen al uit de productie en verkoop van steenslag in 2014 blijkt dat de operatie 'zeer rendabel' is. Een van de redenen van de staat is om eindelijk de voorziening in de deal met Iamgold te activeren, was de fors gestegen prijs van steenslag in Suriname, een cruciale grondstof voor de bouwsector. In 2013, het jaar dat de crusher in gebruik is genomen, was de prijs van SRD 200 voor een kuub steenslag. Dat is het dubbele van wat er in het Caribisch gebied werd betaald.

Vandaag de dag is de prijs nagenoeg op hetzelfde niveau bij wederverkopers. "Wij hebben getoond dat wij een betrouwbare partner zijn voor afnemers in Suriname. Vooral betonproducenten in Suriname beschikken nu via ons over steenslag tegen veel goedkopere prijzen", zegt Akiemboto om te onderstrepen dat de prijs van beton goedkoper kan worden verkocht. "Wij zullen in 2015 volledig aandacht schenken aan het vraagstuk van de prijzen."

Bron: DWTOnline - http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2015/01/30/grassalco-verdubbelt-productie-steenslag/