Hoefdraad: CBvS en IMF hebben regelmatig contact

hoefdraad1_DetailfotoMinister Gillmore Hoefdraad van Financiën ontzenuwt dat in zee gaan met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) inhoudt dat ambtenaren afgevloeid zullen worden. Ook is het niet waar dat de Centrale Bank van Suriname (CBvS) niet betrokken is bij gesprekken die gevoerd zijn met het IMF. Hoefdraad merkt op dat governor Glenn Gersie ook regelmatig contact heeft met het fonds. De US$ 478 miljoen is bestemd voor betalingsbalanssteun, waardoor de monetaire reserve van de CBvS toeneemt.

Op 13 mei zal de leiding van het IMF een besluit nemen over het ondersteunen van het hervormingsprogramma van Suriname. Op staf-niveau is al overeenstemming bereikt. Hoefdraad verwacht dat fiat gegeven zal worden op 13 mei. Het programma heeft als ingangsdatum juni dit jaar. De steun is voor twee jaar.

De Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB), de Caribbean Development Bank en de Wereldbank zullen met US$ 470 miljoen de overheid ondersteunen. Het geld zal besteed worden voor kapitaaluitgaven, infrastructuur en investeringen.

Hoefdraad merkt op dat het een mythe is dat het IMF zou hebben gesteld dat de wisselkoers naar SRD 10 voor de US dollar moet. Dit klopt niet, stelde hij resoluut. Er is gekozen voor stabilisatie van de wisselkoers door valutaveilingen. De minister verwacht dat de koers zal stabiliseren. Door de steun die de CBvS krijgt zal de wisselkoers beter ondersteund kunnen worden.

Bron: Starnieuws
http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/34950