Jozef waka bun -eerbetoon VES aan 1ste voorzitter

Jozef Waka Bun

Familie, vrienden van Jozef,

Op 1 december verwisselde drs. Jozef Brahim, op een gezegende leeftijd van 88 jaar, het tijdelijke met het eeuwige.

Ik sta hier om een ode te brengen aan een groot Surinamer, die in vele opzichten zijn tijd vooruit was… Ik ga U niet vertellen hoe goed hij als mens was. Hij was een family man, sociaal mens, kerki man, tori man, trotse cultuurmens, maar dat laat ik liever aan anderen over die daar beter over kunnen spreken.

Ik wil memoreren zijn bijdrage aan de nationale economie, aan het bedrijfsleven in Suriname en in het bijzonder aan de Vereniging van Economisten in Suriname.

Jozef, zo mocht ik hem noemen al kon hij mijn vader zijn, studeerde in de vijftiger jaren Algemene Economie aan de Katholieke Universiteit Tilburg, die afkorting mag ik niet gebruiken. Hij keerde al vroeg terug naar Suriname.

Jozef was één van de grondlegger van de VES. In 2017 toen hij van het huidige bestuur de VES Lifetime Achievement Award in ontvangst mocht nemen, vertelde hij dat de organisatie gewoon is gestart met een groep mannen die op belangrijke momenten gewoon als vrienden bij elkaar kwamen in de jaren zestig. En op die manier heeft de organisatie in 1972 vorm gekregen.

Jozef was, hoe kan het ook anders, de eerste voorzitter, in het bestuur samen met Theo van Philips, Tony Caram, R.Koningsverdraag en Roy Somaroo. Jules Sedney was er niet bij, omdat hij ondertussen minister-president was geworden. Een belangrijke mijlpaal van de VES na de onafhankelijkheid, is de bijdrage die geleverd is bij de oprichting van de economische faculteit in Suriname.

In de negentiger jaren werd hij benoemd tot Ere-lid van de VES en recentelijk, in 2017 op de 45e verjaardag van de VES, kreeg hij ook die Lifetime Achievement Award.

Trots als hij was over zijn libanese komaf en cultuur, ja, hij heeft ook actief gewerkt aan die mooie bromtji djari van ons, was hij toch in de eerste plaats een trotse Suriname. Hij heeft vele jonge Surinamers de liefde voor de economie bijgebracht en ook vele getalenteerde Surinamers kunnen inspireren en stimuleren naar grotere hoogte.

Jozef Brahim heeft niet alleen binnen de VES een belangrijke rol vervuld, hij was een krachtige ondersteuner van het particuliere ondernemerschap en heeft ook bij verschillende bedrijven zowel in de toezichthoudende als uitvoerende positie zijn bijdrage geleverd, waarvoor onze dank.

De gewezen VES-voorzitter zei in 2017 dat hij ingenomen was met het feit dat “de VES nog steeds een sterke organisatie is”. Hij riep het huidige bestuur op, om “met dezelfde vaart het werk voort te zetten”. Wees gerust Jozef, we nemen de boodschap ter harte en zullen het werk dat jullie zijn begonnen voortzetten.

Jozef, Je begint aan een nieuwe reis. Het gaat je goed. Ik denk dat broer Andre je vast wel opwacht met een koude Djogo. We gaan je aanwezigheid en je humor missen. Maar wees gerust, wij zullen jouw werk ons Surinaams economisch erfgoed voortzetten.

De Vereniging van Economisten in Suriname condoleert de familie en de hele Surinaamse samenleving met het heengaan van deze grote zoon. De oprichter en ere-lid van de VES en topeconoom van Suriname is ons voor gegaan,…. Jozef, Waka Bun,

Bedankt voor je bijdrage en vooral voor het leiderschap dat je ons nalaat als blijvend voorbeeld voor de huidige en toekomstige generatie Surinamers.

BESTUUR VES

Winston Ramautarsing,

7 december 2020