Monetaire reserve per april gestegen naar US$ 596 miljoen

deviezenreserve_jan2010-mrt2015jpgDe monetaire reserve is op de website van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) bijgewerkt. Het bedrag is in april gestegen met meer dan US$ 100 miljoen naar US$ 596 miljoen.

De discussies die gevoerd zijn over de monetaire reserve tijdens het debat van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) waren gebaseerd op cijfers van maart. De monetaire reserve was toen US$ 493.6 miljoen. In februari was het bedrag US$ 577.7 miljoen. In januari dit jaar was de monetaire reserve US$ 631.5 miljoen. Intussen zijn de cijfers van april bijgewerkt, waardoor het beeld compleet is veranderd.

Er is tijdens het debat lang stil gestaan bij de monetaire reserve. Volgens Stanley Raghoebarsing, die namens V7 deelnam aan het debat afgelopen woensdag, is de deviezenreserve kritiek. Volgens Raghoebarsing is US$ 120 miljoen niet geschikt als reserve. De feitelijke reserve is volgens hem US$ 376 miljoen. "Verder is door swaps valuta geleend bij de lokale banken voor US$ 125 miljoen en bij China US$ 250 miljoen. Als deze twee tijdbommen afgaan, daalt de deviezenreserve tot US$ 1 miljoen", stelde Raghoebarsing.

Harish Monorath, de vertegenwoordiger van de Alternatieve Combinatie, zei dat de deviezen reserve steeds minder wordt. Hij vroeg zich af waar het land naar toegaat.
Ook Winston Caldeira, die namens NDP participeerde in het debat, sprak over de monetaire reserve. Hij onderschreef dat deze hoger moet. De monetaire reserve is volgens Caldeira in de eerste plaats afgenomen door de tegenvallende prijzen van olie en goud op de internationale markt. Volgens hem kan dit over een jaar worden aangevuld. Er zijn goede vooruitzichten, zei hij.

Bron: Starnieuws

http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/29197