Suriname en Alcoa vorderen over afbouwproces Suralco

AlcoaDe onderhandelingen tussen Suriname en Alcoa over de toekomst van Suralco, zullen volgende week worden voortgezet. Werknemers van de bauxietmaatschappij wachten sinds eind vorig jaar op informatie over de toekomst van het bedrijf. Eerder heeft president Desi Bouterse te kennen gegeven dat de bauxietindustrie behouden blijft voor het land. Met Alcoa wordt er onderhandeld over op correcte wijze afwikkelen van het proces in Suriname. De stuwdam vormt integraal onderdeel van het pakket.

Starnieuws verneemt dat Alcoa bereid is naar de werknemers toe alle zaken naar tevredenheid af te wikkelen. Zij moeten worden uitbetaald, terwijl ook hun pensioen veilig gesteld dient te worden. De bauxietindustrie die reeds honderd jaar bestaat in Suriname, zal worden gecontinueerd, ook al besluit Alcoa om te stoppen met Suralco.

Suriname werkt verschillende opties uit om de aluinaardeplant te Paranam te kunnen draaien. De mogelijkheid wordt bekeken om met andere landen in zee te gaan voor het verwerken van bauxiet in de raffinaderij. Een van de belangrijkste aspecten bij deze onderhandeling is dat werknemers niet op straat komen te staan. Bij continuïteit van de bauxietindustrie kunnen de medewerkers van Suralco ingezet worden. Binnen het bauxietbedrijf is er ook bij toppers onvoldoende informatie over de gang van zaken, aangezien Alcoa rechtstreeks onderhandelt met de presidentiële commissie, onder leiding van Dilip Sardjoe. Marc Waaldijk, directeur van Staatsolie en de president van de Centrale Bank van Suriname, Gillmore Hoefdraad, maken deel uit van de commissie die ondersteund wordt door deskundigen.

Bron: Starnieuws - http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/27414