Suriname heeft dertig dagen voor akkoord met Alcoa

AlcoaPARAMARIBO, 15 sep – Suriname heeft niet meer dan dertig dagen om tot een akkoord te komen met Alcoa. De multinational legt eind november definitief de machines stil. Volgens regeringsonderhandelaar Dilip Sardjoe wordt nog gesproken.

Hoewel reeds twee keer de deadline niet is gehaald, is er optimisme. Tegenover de Ware Tijd zegt Sardjoe dat partijen elkaar “heel dicht” genaderd zijn. Maar tot een akkoord wil het kennelijk nog niet komen. De reden voor het stil leggen van de raffinaderij te Paranam is volgens Sardjoe dat er “Gewoon geen bauxiet meer is om de raffinaderij draaiend te houden.” Mijnen elders is niet winstgevend genoeg.

Alcoa geeft al enkele jaren signalen door. Na het vertrek van Billiton en de overname van diens bedrijvigheid door Alcoa, is het alleen maar bergafwaarts gegaan. De aluminiumindustrie ligt internationaal op zijn gat. Het arbeidersbestand in Suriname is van ooit ruim tweeduizend geslonken tot nog geen zevenhonderd. Alcoa wil behalve de raffinaderij ook de krachtcentrale te Afobakka slijten aan de regering.

Bron: waterkant.net
- http://www.waterkant.net/suriname/2015/09/15/suriname-heeft-dertig-dagen-voor-akkoord-met-alcoa/