Suriname zal Suralco niet overnemen

SuralcoSuriname en Alcoa onderhandelen verder over de toekomst van Suralco. Het bod van Alcoa aan Suriname om de bauxietmaatschappij over te nemen, is afgewezen. Alcoa die alle verlieslatende bedrijven afstoot, wil voor Suralco geen uitzondering maken. De opties om het bedrijf over te nemen, zijn bestudeerd en deze blijken niet voordelig te zijn.

Starnieuws verneemt dat werknemers van Suralco ook willen weten wat er gaat gebeuren. Zij krijgen onvoldoende informatie omdat de situatie nog niet duidelijk is. Overnemen van het bedrijf, betekent dat er veel geïnvesteerd zal moeten worden. Het grootste probleem is dat er niet voldoende bauxiet voorradig is op korte termijn. Alcoa is niet van plan de nieuwe mijn te ontginnen in het Nassaugebied.

Een heet hangijzer is ook de stuwdam. Alcoa wil weg uit Suriname, maar wenst de stuwdam te behouden. Deze is tot 2033 volgens de overeenkomst die in 1958 is gesloten, bezit van Alcoa. Suriname en Alcoa onderhandelen verder over hoe deze situatie verder afgewikkeld zal worden. Indien de multinational hier opbreekt, moeten diverse zaken geregeld worden, waaronder een afkoopregeling van het personeel, pensioen, milieuvraagstukken en ontmanteling van de plant.

Bron Starnieuws: http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/26365