US$ 1,75 miljard lening van Islamic Development Bank

hoefdraad3_DetailfotoMinister Gillmore Hoefdraad van Financiën heeft vandaag op een persconferentie meegedeeld dat de Islamic Development Bank Suriname ruim US$ 1,75 miljard zal lenen in de komende vijf tot tien jaar. Het gaat om een enorme ondersteuning die gereserveerd wordt voor projecten die deel zullen uitmaken van twee meerjaren ontwikkelingsprogramma's.

De besprekingen met de Islamitische Ontwikkelingsbank zijn zaterdag afgerond. De vertegenwoordigers hebben tien ministeries bezocht. Zij hebben ook een conference call gehad met het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Hoefdraad zegt dat zo'n enorm bedrag haast schrikreacties met zich meebrengt. Het gaat om 40% van het bruto nationaal product (bbp). Het is niet de bedoeling dat het geld gelijk gebruikt wordt. Er moeten projecten ingediend worden, die beoordeeld en goedgekeurd dienen te worden.

Wat wel gelijk zal plaatsvinden is de import van basisgoederen, medicamenten en spullen voor de Energie Bedrijven Suriname (EBS). Dit bespaart Suriname behoorlijk wat deviezen en geeft meer ademruimte in deze precaire situatie. Met het geld van de Islamic Development Bank zullen landbouwprojecten, infrastructuur, landbouw, gezondheidszorg en het sociaal programma worden uitgevoerd. Daarnaast is er ook een schenking van US$ 300.000 tot US$ 400.000 voor het opschonen van het sociale bestand, waardoor er transparantie is en betalingen efficiënt kunnen plaatsvinden.

Hoefdraad merkt op dat met de US$ 478 miljoen van het IMF aan de Centrale Bank van Suriname en US$ 470 miljoen van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank, de Caribbean Development Bank en de Wereldbank het er goed uitziet voor Suriname. De steun van IMF en de multilaterale instellingen is voor twee jaar. Daarna moet Suriname uit het dal zijn geklommen.

Bron: Starnieuws
http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/34945